Przepisy EMIKA

Trociniak

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
½ litra mleka
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
kostka masła

Masa jabłkowa:
3 galaretki agrestowe
1 litr wody
5 dużych jabłek

Wierzch:
1 opakowanie wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

Wykonianie:

Biszkopt:
Białka ubijamy, dodajemy cukier i c. waniliowy. Chwilę jeszcze ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem.Pieczemy ok.17 minut w 175 stopniach.

Masa jabłkowa :
Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i c. wanilinowym i gotujemy budyń.
Gdy budyń będzie zupełnie zimny, ucieramy z kostką masła.
W 1 litrze wody rozpuszczamy 3 galaretki i studzimy.
Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy 5 startych na tarce jarzynowej jabłek. Mieszamy.
Biszkopt smarujemy połową budyniu i wykładamy masę jabłkową. Chłodzimy.
Roztapiamy 2 łyżki masła. Prażymy na nim wiórki kokosowe z cukrem (uwaga, żeby się nie przypaliły). Studzimy.
Gdy masa w lodówce zupełnie zgęstnieje, wykładamy drugą połowę kremu i posypujemy wiórkami z cukrem.

Smacznego!

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Skip to content