Przepisy EMIKA

Ciacho - zdjęcie

Ciastka z cukrem

Składniki:
2 palmy (można na maśle lub pół na pół)
7 jajek
1 kilogram mąki
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
1 łyżka amoniaku

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać cukry, amoniak, palmę( lekko miękką, ale nie rozpuszczoną w rondelku) i całe jajka. Posiekać nożem i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać ciastka. Każde umoczyć w talerzu z grubym cukrem. Do cukru można dodać trochę cukru waniliowego. Zachowując odstępy ciastka układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec ok. 20 minut, żeby były rumiane.

Smacznego!

(czasami , jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk lub do foremek – zależy to od gęstości mąki, trzeba dosypać więcej mąki i wyrobić. Upieczone ciastka gdy wystygną, zamknąć w worku i poczekać ok. tygodnia, żeby zmiękły)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • Dodaj do ulubionych
  • PDF
  • Drukuj
Skip to content