Przepisy EMIKA
Ciasto drożdżowe
Składniki:
1 szklanka mleka
10 dag drożdży
3 jajka
1 szklanka cukru
1 margaryna Kasia
6 szklanek mąki
1 cukier wanilinowy
4 łyżki oliwy
trochę olejku pomarańczowego
owoce – np. jabłka
kruszonka
Wykonanie:
Kasię roztopić i wystudzić. Mleko leciutko podgrzać, wkruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru. Poczekać, aż będą garowały.
Wbić jajka(całe) do miski, dodać cukier i olejek pomarańczowy. Roztrzepać to trzepaczką, żeby powstała tzw. pianka. Dolać oliwę i wymieszać. Wsypać ok. pół kilo mąki i wymieszać kopystką, dodać wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Wsypać resztę mąki i wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć na dużą (piekarnikową) blachę wysmarowaną tłuszczem. Poukładać owoce i zrobić kruszonkę. Wyłożyć na owoce i posypać cukrem wanilinowym. Piec ok. 35 – 40 minut w zależności od owoców.
Smacznego!