Przepisy EMIKA

Ptasie mleczko

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
½  litra kremówki 30%
2 bite  śmietany w proszku  lub  2  śnieżki
2 serki homogenizowane  waniliowe
2 galaretki  agrestowe (rozpuścić w 2 niepełnych szklankach wrzątku)

Wykonianie:

Biszkopt:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i chwilę ubijać. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec w 175°C przez około 19 minut.

Masa:
Kremówkę ubić, dodać serki homo, dosypać proszek  śnieżki, na końcu dodać tężejącą galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać i dość szybko wylać na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić
w lodówce, żeby masa stężała. Następnie zalać ciasto tężejącą agrestową  galaretką(jedną lub dwoma) biorąc  nieco mniej wody niż jest podane na opakowaniu.

Smacznego!

(galaretki i serki homogenizowane można zmieniać, w zależności od chcianego smaku i koloru. Można  też zrobić dwukolorowe  ptasie mleczko)

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • Dodaj do ulubionych
  • PDF
  • Drukuj
Skip to content