Przepisy EMIKA

Ciasto z landrynkami i delicjami

 Ciasto:
1 kostka palmy
 1,5 szklanki cukru
 3 łyżki kakao
 1 cukier waniliowy
 4 jajka
1,5 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku

Wykonanie:
Margarynę  roztapiamy i do ciepłej wsypujemy cukry i kakao. Wlewamy 5 łyżek wody, mieszamy i studzimy. Wbijamy 4 żółtka, wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ubijamy białka i dodajemy do ciasta. Pieczemy ok. 40 – 45 minut. Zimny placek przekrawamy na pół.

Masa:
O,5 litra kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie landrynek miętowych lub owocowych, albo pół na pół
1 podwójna paczka pomarańczowych delicji
 polewa czekoladowa

Wykonanie:
Landrynki rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody mieszając. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i studzimy.
Kremówkę  ubijamy i dodajemy zimny syrop z landrynek.

Układamy warstwy:

  • Ciasto
  • Połowa masy kremówkowej
  • Delicje  ściśle  jedna obok drugiej – czekoladą do spodu
  • Reszta masy kremówkowej
  • Ciasto
  • Polewa czekoladowa
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • Dodaj do ulubionych
  • PDF
  • Drukuj
Skip to content