Przepisy EMIKA

Dusznicka chatka

Porcja na 1 chatkę – 10 kawałków

Składniki:
½ kilograma półtłustego twarogu w kostce ( twaróg z wiaderka jest zbyt rzadki)
30 herbatników – najlepiej petitków
½ kostki palmy
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
1 cukier wanilinowy
1 łyżka kakao

Wykonanie:
Twaróg zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, następnie małymi porcjami dodawać zmielony twaróg. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać łyżkę kakao.
Na folii aluminiowej ułożyć herbatniki: 3 rzędy po 5 sztuk.
Na herbatniki wyłożyć białą masę wyrównując powierzchnię.
Przykryć 2 warstwą herbatników(herbatniki ułożyć identycznie jak przy pierwszej warstwie), następnie wyłożyć masę kakaową i rozsmarować. Ciastka razem z folią złożyć wzdłuż, żeby powstała chatka – trójkąt. Wstawić do lodówki.
Chatkę najlepiej jest zrobić dzień wcześniej, żeby ciastka całkiem zmiękły. Można polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • Dodaj do ulubionych
  • PDF
  • Drukuj
Skip to content