Przepisy EMIKA

Bambo z serem

Składniki:

Ciemne ciasto:
1 kostka palmy
1 szklanka cukru
3 – 4 łyżki kakao
8 łyżek czerwonego wina
2 szklanki mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej

Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
1 palma
1 szklanka cukru
2 cukry wanilinowe
2 jajka
2 budynie waniliowe
½ szklanki mleka

Wykonanie:

Ciasto:
Margarynę zagotować z cukrem, kakao i winem. Wystudzić. Mieszając wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać żółtka. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i podkręcić do 175 stopni. Piec ok. 30 minut.

Masa:
Budyń wymieszać z mlekiem i jajkami – najlepiej mikserem.
Do garnka włożyć palmę, twaróg i cukry – mieszając zagotować. Energicznie mieszając wlać budynie i chwilę pogotować.
Ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta wyłożyć gorącą masę i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta posmarować roztopioną białą czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • Dodaj do ulubionych
  • PDF
  • Drukuj
Skip to content