Przepisy EMIKA

Jabłecznik

1,5 kg jabłek wysmażyć na mus. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem.

Ciasto:
1 palma
5 jajek
1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kwaśna śmietana

Wykonanie:
Palmę ucierać z cukrem, dodawać porcjami na przemian do wykończenia składników: całe jajko, mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem i połowę śmietany.
Utarte ciasto podzielić na pół.
Połowę wyłożyć na blachę wysmarowaną wcześniej tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia – najlepiej brązowym . Zapiec 20 minut w 175 stopniach.
Na podpieczone(gorące) ciasto wyłożyć wcześniej przygotowany mus jabłkowy. Na mus wyłożyć resztę ciasta (wcześniej jednak dodać do niego resztę śmietany i wymieszać).
Równomiernie rozprowadzić.
Piec dalej ok. 30 minut w tej samej temperaturze.
Zimne ciasto polukrować.

Smacznego!!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • Dodaj do ulubionych
  • PDF
  • Drukuj
Skip to content