Przepisy EMIKA

Świąteczne pierniczki

Składniki:
550 g mąki
200 g miodu
200 g cukru pudru
1 jajko
120 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 opakowanie przyprawy do pierników

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę z sodą i solą. Dołożyć rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodać resztę składników i wyrabiać ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować na grubość ok. ½ cm, następnie foremkami wycinać pierniczki. Wycięte układać na posmarowanej tłuszczem blaszce w odstępach. Piec około 20 minut w 175 stopniach.

Smacznego!

Pierniczki schować i poczekać, aby zmiękły. Póżniej udekorować lukrem według własnego uznania!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • Dodaj do ulubionych
  • PDF
  • Drukuj
Skip to content