Przepisy EMIKA

Niebiański smak

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
3 i ¼ szklanki mleka
kostka masła lub Kasi
1 cukier wanilinowy
2 budynie toffii
5 łyżek cukru

Masa śmietankowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wrzątku
2 łyżki żelatyny
¾ l kremówki 30 %
6 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i chwilę ubijać. Dodać żółtka i wymieszać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 19 minut w 175 stopniach.

Masa budyniowa:
Zagotować 2 i ¼ szklanki mleka z masłem i cukrami. W pozostałej szklance mleka rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu, ciągle mieszając.
Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt.

Masa śmietankowa:
Kawę zalać 1/3 szklanki wrzątku. Do niej wsypać 2 łyżki żelatyny i rozpuścić. Ostudzić. Kremówkę ubić. Dodać cukier puder i wystudzoną kawę z żelatyną. Wymieszać i wyłożyć na masę budyniową.
Na wierzch zetrzeć na tarce gorzką czekoladę.

Smacznego!

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Skip to content