Przepisy EMIKA
Niebiański smak
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 i ¼ szklanki mleka
kostka masła lub Kasi
1 cukier wanilinowy
2 budynie toffii
5 łyżek cukru
Masa śmietankowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wrzątku
2 łyżki żelatyny
¾ l kremówki 30 %
6 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i chwilę ubijać. Dodać żółtka i wymieszać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 19 minut w 175 stopniach.
Masa budyniowa:
Zagotować 2 i ¼ szklanki mleka z masłem i cukrami. W pozostałej szklance mleka rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu, ciągle mieszając.
Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt.
Masa śmietankowa:
Kawę zalać 1/3 szklanki wrzątku. Do niej wsypać 2 łyżki żelatyny i rozpuścić. Ostudzić. Kremówkę ubić. Dodać cukier puder i wystudzoną kawę z żelatyną. Wymieszać i wyłożyć na masę budyniową.
Na wierzch zetrzeć na tarce gorzką czekoladę.
Smacznego!