Przepisy EMIKA

Ciasto kawowe

Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki pudru
1 szklanka mąki
1 cukier wanilinowy
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa 1
2 szklanki mleka
20 dag masła
2 budynie śmietankowe
3 łyżeczki pudru
2 łyżki sparzonych rodzynek

Masa 2
5 dag kawy cappuccino
2 opakowania bitej śmietany
2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
alkohol do nasączania
polewa czekoladowa

Wykonanie:
Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy resztę składników i lekko mieszamy. Wlewamy na blachę. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.
Masa 1 Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Masło ucieramy dodając stopniowo budynie, rodzynki i cukier.
Masa 2  Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki gorącej wody. Studzimy.
Kawę rozpuszczamy w zagotowanym mleku i studzimy. Wsypujemy proszek śmietany i ubijamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy.
Biszkopt kroimy wzdłuż i nasączamy. Na spód biszkopta wykładamy masę 1 i na to masę 2. Przykrywamy biszkoptem i polewamy polewą czekoladową.
Do drugiej(kawowej)masy warto dodać 2 lub 3 łyżki cukru, aby ciasto było bardziej słodkie.
Do masy można użyć kawy rozpuszczalnej.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • Dodaj do ulubionych
  • PDF
  • Drukuj
Skip to content