Przepisy EMIKA

Milky way

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2-3 łyżki kakao

Masa mleczna:
½ szklanki mleka,
¾ szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
25 dag margaryny,
2 szklanki mleka w proszku („pełnego”)

Polewa:
15 dag czekolady mlecznej,
około 6 łyżek mleka

Wykonanie:
Czas przygotowania: do 90 min

Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

Masa:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • Dodaj do ulubionych
  • PDF
  • Drukuj
Skip to content