Przepisy EMIKA
Gruszkowiec
Składniki:
Ciasto:
1 palma
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
4 jajka
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
Masa:
½ litra kremówki
3 białe czekolady
4 łyżeczki żelatyny
Ponadto:
2 galaretki agrestowe
puszka gruszek – gruszki osączyć z zalewy. Przekroić wzdłuż na pół.
Wykonanie:
Ciasto:
Palmę roztapiamy i do ciepłej wsypujemy cukry i kakao. Wlewamy 5 łyżek wody. Mieszamy i studzimy. Wbijamy 4 żółtka, dodajemy mąkę z proszkiem. Ubijamy białka i dodajemy do ciasta. Mieszamy i wylewamy na blachę. Pieczemy ok. 40 minut w 175 stopniach.
Masa:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleka, żeby po rozpuszczeniu i ostudzeniu miała lekko płynną konsystencję. Wystudzić.
Kremówkę ubić. Dodać wystudzoną czekoladę i wymieszać. Podzielić na pół. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Przestudzić i dodać do połowy masy.
Ciasto przekroić na pół. Wyłożyć masę. Na niej poukładać gruszki. Zalać je tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wrzątku. Schłodzić. Wyłożyć drugą połowę masy dodając podobnie jak do pierwszej masy 2 łyżeczki żelatyny. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową.
Smacznego!