Przepisy EMIKA
Ciasto ala batonik Bounty
Składniki:
Ciasto kakaowe:
4 jajka
1 masło 250 g lub margaryna palma
20 dag cukru
4 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
20 dag mąki szczypta soli
Masa kokosowa:
1 litr mleka
40 dag wiórków kokosowych
40 dag cukru
2 płaskie łyżki masła
16 łyżek kaszy manny
Wykonanie:
Ciast:
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać razem w miseczce. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem do białości. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku na zmianę z mlekiem i sypkimi produktami. Utarte ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 100 stopni i włożyć blachę do piekarnika. Piec około 25 minut.
Masa:
Mleko z masłem zagotować i wsypać kaszkę uważając, żeby nie było grudek i żeby się nie przypaliło. Gotować chwilę na wolnym ogniu. Wsypać cukier i mieszać, żeby się rozpuścił. Zdjąć z ognia i dodać wiórki kokosowe – wymieszać(już nie gotować). Chwilkę przestudzić masę i wyłożyć (jeszcze gorącą) na upieczone i ostudzone ciasto kakaowe. Gdy masa wystygnie polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą lub zwykłą polewą czekoladową.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem.
Smacznego!