Przepisy EMIKA
Snickers
Składniki
Ciasto:
55 dag mąki
2 jajka
½ kostki margaryny
5 łyżek mleka
2 łyżki miodu
22 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Masa orzechowa:
30 dag posiekanych orzechów włoskich
11 dag cukru
½ kostki masła lub margaryny
2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy
375 ml mleka
½ kostki masła
11 dag cukru (o ile budyń nie jest już z cukrem)
Kajmak – puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego lub gotowa puszka z masą krówkową.
Kwaskowaty dżem, np. z czarnej porzeczki.
Wykonanie:
Ciasto:
Mleko, miód, cukier i margarynę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia składników.
Do ostudzonej masy dodać mąkę, proszek, sodę i jajka.
Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą piec ok. 15- 20 minut.
Ostatnią część piec już z masą orzechową.
Masa orzechowa:
Miód, cukier, margarynę rozpuścić, dodać orzechy.
Masa budyniowa: Ugotować budyń na mleku. Ostudzić. Zmiksować masło, małymi porcjami dodawać budyń, doprawić sokiem z cytryny.
Układanie:
Ciasto – masa kajmakowa – ciasto – dżem – masa budyniowa – ciasto z orzechami.
Najlepiej smakuje na drugi – trzeci dzień, gdy ciasto się „przegryzie” z masami.
Smacznego!