Przepisy EMIKA
Kokosanka
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki tortowej
5 żółtek
25 dag margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1 l śmietany 18%
40 dag wiórków kokosowych
2 szklanki cukru kryształu
10 białek
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito na stolnicę. Dodać schłodzoną margarynę i posiekać z sypkimi składnikami. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto ( czasami, jak trudno się zagniata, można dodać 2 łyżki śmietany). Ciasto podzielić. 1/3 ciasta odłożyć do zamrażarki, pozostałe ciasto schłodzić około 30 minut w lodówce.
Masa kokosowa:
Śmietanę wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi, gotować 2-3 minuty ( trzeba ciągle mieszać, bo pyrkocząc strasznie strzela:)). Masę przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Formę sporej wielkości wyłożyć papierem pergaminowym. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Następnie wyłożyć masę kokosową i na wierzch zetrzeć na tarce na grubych oczkach lekko zamrożone ciasto.
Piec 60 minut w temperaturze 1800C.
Smacznego!