Przepisy EMIKA
Cappuccino
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej – odjąć 1 łyżkę mąki, a dodać 1 łyżkę kakao
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 ½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru
3 pełne łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek kawy cappuccino z magnezem
Wykonanie
Biszkopt:
Białka ubić, wsypać cukier i chwilkę ubijać. Dodać żółtka i wymieszać. Wlać olej i ocet. Wymieszać. Wsypać mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem. Upiec biszkopt. (piec ok. 17 minut w 175 stopniach)
Krem:
Ugotować budyń. Zimny utrzeć z kostką masła. Na końcu dodać trochę alkoholu. Wymieszać i wyłożyć na biszkopt.
Ubić ½ litra kremówki 30 %, dodać 3 łyżki cukru pudru i 3 łyżeczki żelatyny. ( żelatynę wcześniej rozpuścić w małej ilości wrzątku i wystudzić). Wsypać 2 śmietanfiksy i wymieszać. Wyłożyć na krem.
3 paczki herbatników szkolnych chwilkę umoczyć w przegotowanej wodzie z dodatkiem alkoholu i ułożyć dość szybko na śmietanie. Polać polewą czekoladową.
Smacznego!