Przepisy EMIKA
Ciasto z landrynkami i delicjami
Ciasto:
1 kostka palmy
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
4 jajka
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
Wykonanie:
Margarynę roztapiamy i do ciepłej wsypujemy cukry i kakao. Wlewamy 5 łyżek wody, mieszamy i studzimy. Wbijamy 4 żółtka, wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ubijamy białka i dodajemy do ciasta. Pieczemy ok. 40 – 45 minut. Zimny placek przekrawamy na pół.
Masa:
O,5 litra kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie landrynek miętowych lub owocowych, albo pół na pół
1 podwójna paczka pomarańczowych delicji
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Landrynki rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody mieszając. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i studzimy.
Kremówkę ubijamy i dodajemy zimny syrop z landrynek.
Układamy warstwy:
- Ciasto
- Połowa masy kremówkowej
- Delicje ściśle jedna obok drugiej – czekoladą do spodu
- Reszta masy kremówkowej
- Ciasto
- Polewa czekoladowa