Przepisy EMIKA
Bambo z serem
Składniki:
Ciemne ciasto:
1 kostka palmy
1 szklanka cukru
3 – 4 łyżki kakao
8 łyżek czerwonego wina
2 szklanki mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
1 palma
1 szklanka cukru
2 cukry wanilinowe
2 jajka
2 budynie waniliowe
½ szklanki mleka
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę zagotować z cukrem, kakao i winem. Wystudzić. Mieszając wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać żółtka. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i podkręcić do 175 stopni. Piec ok. 30 minut.
Masa:
Budyń wymieszać z mlekiem i jajkami – najlepiej mikserem.
Do garnka włożyć palmę, twaróg i cukry – mieszając zagotować. Energicznie mieszając wlać budynie i chwilę pogotować.
Ciasto przekroić na pół. Na spód ciasta wyłożyć gorącą masę i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta posmarować roztopioną białą czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!