Przepisy EMIKA
Ptasie mleczko
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
½ litra kremówki 30%
2 bite śmietany w proszku lub 2 śnieżki
2 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki agrestowe (rozpuścić w 2 niepełnych szklankach wrzątku)
Wykonianie:
Biszkopt:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i chwilę ubijać. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec w 175°C przez około 19 minut.
Masa:
Kremówkę ubić, dodać serki homo, dosypać proszek śnieżki, na końcu dodać tężejącą galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać i dość szybko wylać na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić
w lodówce, żeby masa stężała. Następnie zalać ciasto tężejącą agrestową galaretką(jedną lub dwoma) biorąc nieco mniej wody niż jest podane na opakowaniu.
Smacznego!
(galaretki i serki homogenizowane można zmieniać, w zależności od chcianego smaku i koloru. Można też zrobić dwukolorowe ptasie mleczko)